Golfsets

Een goede golfset is essentieel voor iedere golfer. Voor starters zijn er andere sets verkrijgbaar als voor gevorderden.

golfset

Betere resultaten
De keuze voor een golfset kan grote gevolgen op je resultaten. De juiste set is precies afgemeten op je eigen lichaam en zorgt voor een optimale swing. Het is natuurlijk ook afhankelijk of je een beginnende of gevorderde golfer bent. Golfsets voor beginners zijn ideaal om te starten en zitten qua kosten ook lager. Je wilt immers niet meteen veel geld investeren in een golfset. Golfsets voor gevorderden zijn vaak wat duurder maar zullen hun investering net zo goed terugverdienen omdat ze jou als gevorderde golfer ook helpen.

Welk golfset is geschikt voor mij?
Uiteraard zijn er verschillende soorten golfsets te vinden. Maar waar moet je nu op letten als je een golfset aanschaft? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden moeten we weten waaruit een golfset normaliter bestaat.

Keuze uit Golfsets

De inhoud van een Golfset

Putter
putter
De club die iedereen kent, de putter. Ongeveer de helft van de slagen wordt met een putter gespeeld dus dit is de meeste gebruikte club in de golfset. Met de putter krijg je de bal uiteindelijk in de hole. De slag die je maakt op de green is erg afhankelijk van het materiaal wat je gebruikt maar meer van je eigen techniek. Putters zijn er in verschillende soorten en maten. Het verschil hierin zul je zelf gaan ervaren naarmate je langer golft. De putter moet je het vertrouwen geven om die winnende put te maken en om te scoren. Dit vertrouwen zul je zelf moeten opbouwen met je eigen putter.

Wedges

wedge

De wedge wordt normaal gesproken op 2 momenten gebruikt. Om de golfbal over een korte afstand naar de hole te krijgen (zo dicht mogelijk) en om uit de rotzooi te komen. De Sandwedge (s/sw) is speciaal gemaakt om je golfbal uit het zand, uit de bunker, te slaan. De pitchingwedge (p/w/pw) is gemaakt om een bal over een korte afstand maar met een hoge vlucht zo dicht mogelijk bij de hole te laten komen. De sandwedge is noodzakelijk in iedere golfset en de pitchingwedge is wel zo gemakkelijk. De ervaring leert welke wedge het beste bij je past en met welke wedge je het fijnste golft.

IJzers
De ijzers zijn het meest te vinden in je golfset.

ijzers

De ijzers hebben allemaal een nummer (3 t/m 9). Hoe lager het nummer, hoe meer afstand je kunt overbruggen met de bal. De ijzers worden zowel op de tee gebruikt als voor normale slagen. Normaal gesproken gebruik je een ijzver voor een slag van 100 tot 200 meter. De ijzers kunnen worden ingezet op verschillende ondergronden en zijn geschikt bijna iedere slag. De ijzers vormen de basis van iedere golfset. Een halve of hele set bijvoorbeeld heeft voornamelijk betrekking op het aantal ijzers. Ook het materiaal waarvan de set gemaakt is heeft betrekking op de ijzers. Goede ijzers zijn zeer belangrijk tijdens golf. Ieder kent zijn eigen voorkeur wat betreft het nummer waarmee hij slaat.

Hybride of Rescue-clubs

hybride_clubs

De ijzers 1,2,3 en 4 zijn tegenwoordig bijna niet meer in golfsets te vinden omdat deze clubs zeer lastig te spelen zijn. Het slaan van een rechte bal met bv een ijzer 2 is alleen voor de zeer ervaren professional weggelegd. Een hybrideclub  is een club  speciaal gemaakt  om makkelijker grotere afstanden te slaan vanaf het gras. Door de lange afstanden is er tevens een overlap met de fairway-woods die ik hierna zal omschrijven. Aangezien de nummering hetzelfde is kun je een hybride gemakkelijk vervangen voor een ijzer. Een hybride club is zeker aan te raden mee te nemen in de golfset. Hij helpt bij het slaan van lange afstanden en vooral de nummer 2 t/m 5 zijn gemakkelijker in gebruik als hybride.

Fairway-woods of houten

fairway_woodDe fairway woods zijn tegenwoordig van metaal (metal-wood) maar vroeger was alles van hout. Ze worden vooral ingezet bij lange slagen vanaf de tee (afslagplaats) en vanuit het korte gras. Ondanks dezelfde nummering correspondeert deze niet met de afstand die geslagen kan worden. Voor beginners zijn fairway woods nog niet essentieel in de golfset. Golfpro’s (leraren) adviseren ook nog niet hiermee te starten. Het vereist een andere techniek om met deze clubs te slaan. Het fijne van deze clubs is wel de afstand die ermee gehaald kan worden. Vooral voor de lange slagen is het handig deze clubs te gebruiken. Maar als je net begint kun je beter eerst de techniek leren om met ijzers te slaan.

Hier vindt u een goed film hoe om te gaan met een Fairway Wood: