Golfset Advies

Koopgids, het juiste advies voor uw Golfset
Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een golfset? Wij geven tips en advies voor zowel de gevorderden als de beginners bij de aanschaf van hun golfset.

Budget
In eerste instantie moet je altijd kijken naar je budget. Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een golfset? En wat kun je eraan uitgeven?
Een halve set begint ongeveer bij 200 euro dus daar zul je altijd rekening mee moeten houden. Er zijn ook wel sets die minder kosten maar de kwaliteit daarvan is niet aan te raden. Dan kun je nog beter kiezen voor een goede 2e hands set van vrienden of bekenden.

Golfclubs

Er zijn een aantal clubs die je echt nodig hebt en een aantal clubs die je niet meteen nodig hebt en dus ook later kan aanschaffen.

  • Een putter heb je altijd nodig. Deze gebruik je op de green. Een van de meest belangrijkste clubs in je golfset.
  • Wedges heb je ook altijd nodig. Voor redelijke korte afstanden gebruik je de pitchingwedge en voor een bunkerslag een sandwedge. Beiden zijn essentieel in je golfset.
  • Over ijzers zijn de meningen verdeeld. Deze clubs zijn genummerd van 1t/m 9 en vooral de nummers 5t/m 9 gebruik je dan. Hiermee kun je ook eventueel afslaan bij kortere banen. Met deze ijzers kun je een afstand van 75 tot 200 overbruggen. Sommige pro’s adviseren ook ijzers lager dan 5 in je golfset te hebben maar volgens ons heb je deze niet direct nodig. Je kunt dan beter 1 goede hybride club aanschaffen.
  • Hybride clubs zijn handig om een grote afstand mee te overbruggen vanuit het gras. Een hybride 3 of 4 is aan te raden maar een hybride 5 is ook mogelijk als de ijzeren 5 moeilijk mee te spelen is.
  • Houten / Fairway woods zijn clubs die gebruikt worden voor de lange slagen. Wij raden aan er hier zeker een van in de golfset te hebben als je de techniek beheerst. Het vereist namelijk een andere techniek dan het slaan met ijzers. Veel pro’s (golfleraren) vertellen dan ook dat deze clubs beter thuis kunnen worden gelaten in het begin. Ga er vooral mee oefenen zodat het voordeel van deze club snel behaald kan worden.
  • Als laatste de driver. De grootste in de golftas. Een driver wordt enkel gebruikt op de afslagplaats. Om met de driver goed te kunnen slaan heb je ook tee’s nodig om de bal wat hoger op te tee’en. Ook het slaan met een driver vereist een aparte techniek en daarom wordt ook aangeraden hier later mee te beginnen. De eerste periode zullen een hybride of fairway-wood prima voldoen om af te slaan. Er wordt wel veel voldoening gehaald uit het afslaan met een driver omdat je er lekker ver mee kunt slaan.

 

Hoeveel clubs gaan in een golfset?
Er mogen zelfs maar maximaal 14 golfclubs in een golftas zitten. Neem je er toch meer mee dan gelden er straffen. Als je de keuze gaat maken welke clubs je meeneemt denk dan vooral na over je eigen spel. Welke clubs gebruik je het meest, en welke clubs liggen het fijnst in je hand? Voor iedere situatie en afstand is er een andere club. Dit zal vooral in het begin nog even lastig zijn te begrijpen maar als je wat langer golf speelt zul je merken dat iedere afstand een eigen club vereist.

Heb ik genoeg aan een halve set?
Een halve golfset is prima om te beginnen. De meest essentiële clubs vind je terug in deze sets en daar kun je goed mee vooruit. Leer vooral het spel en jezelf goed kennen. Op dat moment kun je altijd kiezen voor een andere set. Je golfpro of een goede golfshop kan je hierin van goed advies voorzien.

Standaard golfset of aangepast?

Het is altijd aan te raden een aangepaste golfset te kopen als standaard clubs niet bij jouw lichaam of lengte passen. Weet je dat je ongeveer een standaard lengte hebben en verder ook weinig aanpassingen nodig hebt bij andere sporten of bijvoorbeeld kleding kun je prima een standaardset aanschaffen. Ga hem anders altijd even aanvoelen in een golfwinkel.

Shaft materiaal en stijfheid

De shaft is de stok tussen de grip en het clubhoofd. Shafts worden gemaakt van graphite of staal. Beide materialen hebben ieder specifieke eigenschappen. Zo is graphite iets lichter en heeft het een dempende eigenschap. Doordat graphite iets lichter is ligt het zwaartepunt van de golfclub lager, een golfbal zal door het lagere zwaartepunt met meer kracht worden geraakt. Een golfclub met een graphite shaft is daardoor ideaal voor mensen die een swing met minder hoge snelheid hebben. Een graphite golfset is dan ook met name geschikt voor vrouwen en heren op leeftijd. Toch verschilt dit uiteraard per persoon, indien je in het verleden bijvoorbeeld een harde slag had bij het hockeyen, kan dit een goede indicatie zijn dat je een golfbal ook voldoende kracht mee kunt geven en een stalen golfclub prima geschikt is voor jou.

Mannen spelen over het algemeen met een stalen golfclub. Een stalen golfclub geeft de trilling goed door. Ook is het materiaal goedkoper, wat terug te zien is in de prijs van een golfset met stalen shafts.

Waar online een golfset kopen?

Er zijn verschillende winkels op internet waar je een golfset kunt aanschaffen. Hieronder vind je de meest populaire golfsets :